Wat leer ik de laatste tijd toch veel over ‘alleen zijn’ en wat het mij brengt. Deze 6 lessen wil ik graag met je delen.

1. Je bent nooit alleen

Ik had het na mijn scheiding een paar jaar geleden nodig om echt helemaal alleen te zijn (geen kids, geen partner en zelfs geen vrienden), voordat ik kon voelen: ik ben niet verlaten, ik ben niet eenzaam..

Ik ben met MEZELF. Ik wist alleen niet zo goed wat dat ‘zelf’ precies was en wat het nodig had van mij.

2. Niemand helpt je om de relatie met jezelf aan te gaan

Ik ontdekte dat ik een relatie had met mezelf, net zoals ik een relatie heb met mijn partner, kinderen, vrienden en familie. Mijn ik, mijn Goddelijk wezen, heeft een relatie, een verbinding met mijn aardse ik, de Josje die ik hier op aarde ben. Dat wil niet zeggen dat je eerst moet scheiden voordat je de relatie met jezelf kunt ontwikkelen, maar je mag je energie uit het veld van anderen halen en echt naar jezelf brengen.

We zijn continue met onze energie/aandacht aanwezig in het veld van de ander. Wat wil ik van de ander, wat zegt de ander tegen mij, hoe reageer ik daarop, wat raakt mij, wat wil ik anders etc. Als je kunt voelen: jij bent jij en jij hebt je eigen pad te lopen. En ik ben ik en ik loop mijn pad, en we komen elkaar steeds tegen, maar ik blijf bij mezelf, dan besef je dat je alleen invloed hebt op jezelf.

Hoe meer je de relatie met jezelf ontwikkelt, hoe meer je al jouw energie/kracht in kunt zetten voor jezelf. Ik hoef niet te zeggen dat dat niet egoïstisch is, toch?

3. In je diepste wanhoop, vind je jezelf

Ik wilde mijn kinderen helemaal niet de helft van de tijd hoeven missen. Ik wilde niet gescheiden zijn. Ik wilde niet dat alles veranderde. En toch gebeurde het. In de wanhoop en het verdriet voelde ik: ga het maar aan, wees maar alleen.

Voel maar wat het is dat jij jezelf kunt geven. Voel maar waar je naar verlangt en dat alles al in jou aanwezig is. Niks is buiten jou, alles is in je, maar als je maar doordendert, ga je dat nooit echt ervaren.

4. Je moet jezelf echt vastpakken en jezelf iets nieuws leren

Nadat mijn ex weg was gegaan en ik echt alleen thuis was, merkte ik hoe makkelijk ik de liefde die ik bij hem en ons gezin vond, ongemerkt weer bij anderen wilden halen in de vorm van afleiding. Ik leerde dat het erom ging wat ik zei, dacht, geloofde en deed.

Ik zag dat ik totaal verschillende dingen ervaarde wanneer ik tegen mijzelf zei in mijn hoofd: ik kan niet alleen zijn, ik wil dit niet… (namelijk verdriet, stress, wanhoop), dan als ik zei: ik voel me intens dankbaar en gelukkig. In de laatste situatie gebeurde er wonderen.

Er kwamen vanuit het niets prachtige mensen op mijn pad, ik ging als vanzelf geweldige dingen doen die ik nooit durfde en ik voelde zo’n grote liefde in mij dat ik mij zo heel en gelukkig voelde dat ik vaak uit elkaar spat van vreugde.

5. Zodra je je werkelijke zelf hebt gevonden, kun je niet meer terug naar het oude

Er kwam zo’n grote kracht in mij vrij; ik besefte mij dat alleen ik degene was die mijn leven creëerde. Ik dacht wat ik dacht. Ik deed wat ik deed. Ik geloofde wat ik geloofde.

Niemand anders deed dat voor mij. Ik en alleen ik was verantwoordelijk. En dus ook mega krachtig op het moment dat ik besloot om dáár al mijn tijd en energie in te steken.

6. Je zult er nooit helemaal zijn

Er is geen eindpunt, we zijn een eeuwig wezen. Ik kan uren huilen in de auto op reis omdat ik mijn kinderen mis nu ze de helft van de tijd bij hun vader zijn. En toch heb ik het door de tranen heen fijn met mezelf en mijn nieuwe lief. Ik ben er voor mezelf en geef mezelf de liefde die ik eerder van anderen hoopte te krijgen. Ik verlang niet meer naar het moment waarop alles goed is, maar heb het goed in het moment met wat er is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *