“Ik kan mijn verdriet niet toelaten want de kinderen zijn thuis”

Ik hoor vaak een variant op deze zin. Je voelt verdriet of boosheid, maar welk voorbeeld geef je je kinderen als je zelf je verdriet moet wegstoppen omdat zij het niet mogen zien?

Je laat hen daarmee zien dat het verkeerd is om emoties te voelen en dat ze er niet mogen zijn. En dat zij ‘slecht’ zij (en jij ook) als ze boos, knorrig of afgeleid zijn. Dat wil je niet als voorbeeld geven toch? Je wilt iets anders voor hen.

Ik praat met mijn dochters vaak over ‘wat je voelt’. Ik leg uit dat emoties maar energieën zijn die door je heen stromen en dat het niks over jou zegt. Mijn dochter mag heel boos worden als ze het zo voelt. We praten erover dat het iets is wat zij voelt, dat het er helemaal mag zijn en dat ze het bij zichzelf mag houden (dus niet haar zusje aanvallen of iemand de schuld geven).

Ze mag door de kamer stampen of in de auto lekker schreeuwen als ze zich niet fijn voelt. Ze wordt er geen slecht kind van, net zoals ik laat zien dat ik geen slechte moeder ben als ik mijn tranen laat stromen waar zij bij is.

Ik zeg dan dat ik gewoon een boze of verdrietige energie door mij heen voel stromen. Dat ik niet boos ben op haar of op anderen, maar dat er gewoon iets gezien wil worden. Ik trek het naar binnen en leer haar om hetzelfde te doen. Ik laat zien dat je een keuze hebt: of de hele dag een rothumeur hebben omdat je ‘iets’ voelt wat er niet mag zijn, óf je doorvoelt even wat er is en daarna is het weer weg.

Als zij zich boos voelt, moedig ik het stampen en grommen aan. Ik sta naast haar en laat haar voelen dat ze veilig is. Ik help haar door te zeggen: Wat voel je nu de boosheid er is? Waar ben je boos over? Wat vind je niet fijn? Wat mag er anders? Wat zou je graag willen? Laat het maar toe, het is veilig.

Net zoals een wondje geen pijn meer doet na het vallen als er een pleister op zit, is er geen boosheid meer als ze die mag uiten. Dan krijgt ze een inzicht, verandert ze iets, of maakt ze andere keuzes die beter voelen voor haar. Maar dat kan ze pas (en ik ook) als ik toelaat wat ik voel.

Zolang we er een oordeel op houden, blijven onze kinderen en wij zelf ons onveilig voelen. Veroordeeld.. Want je voelt iets wat er niet mag zijn en je veroordeelt jezelf omdat het stom is dat het er is en zo snel mogelijk weg moet.

Uit pure wanhoop richten we het dan op de ander, want door het oordeel op onszelf, voelt het zo onveilig, dat je je energie dan maar naar buiten richt. Dan is je partner de pineut omdat hij de vaatwasser niet heeft ingeruimd of nooit aan jou denkt. Of je kind richt zich af op jou omdat jij de veilige basis bent.

Je partner zal nooit aan de vaatwasser denken of aan jou denken als je boos tegen hem doet. Als je de boosheid die jij voelt, op hem africht.

Jij voelt die boosheid, jij mag er iets mee doen.

Misschien voel je wel de boosheid van je moeder die altijd alles alleen moest doen. Die energie kun je dus alleen naar binnen trekken en helen, nooit op de ander richten, want daarmee creëer je echt geen fijne relatie. Waar je wel naar verlangt…

Als jouw binnenwereld verandert (als de boosheid of het verdriet er mag zijn en daarmee geheeld wordt), dan verandert de buitenwereld. Dan hoef je je partner niet meer te vragen om alsjeblieft eens rekening met jou te houden, maar dan verandert er wat tussen jullie in de energie. Hij komt opeens met een bos bloemen thuis omdat hij zin had om je te verrassen (niet om iets goed te maken).

Met het ‘niet denken aan jou’ reageert hij ook alleen maar op jouw energieveld. Als jouw energieveld verandert (en nogmaals, veroordeel jezelf niet, misschien voel je wel iets uit een vorige leven, waarom zou je jezelf daar voor veroordelen?!), verandert zijn reactie op jou. Magisch, maar echt waar.

Hier zit de sleutel van zelfliefde, van authentieke kracht, van liefdevolle relaties en gelukkige mensen. Trek het naar binnen, heel wat er te helen valt en je werkelijkheid verandert omdat jouw energieveld opgeschoond wordt en gevuld wordt met liefde.

5 Inzichten Om Meester Te Worden Over Jouw Gevoelswereld

Alles wat we denken, doen en geloven, komt voort uit ervaringen die we ooit hebben opgedaan. Wil jij iets veranderen in je huidige realiteit of gevoelswereld? Ik heb mijn 5 grootste inzichten voor je opgeschreven.

Ontdek hoe ik met deze bouwstenen iedere dag een magisch leven voor mezelf creëer. Gratis download.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *